SON EKLENENLER

BİNGÖL’DE İLK KEZ ASPİR EKİMİ YAPILDI  

Bingöl’de ilk kez Aspir bitkisinin yetiştirildiğini belirtip 100 dekar alanda yapılan ekimde dekar başına 150 kğ verim beklediklerini söyleyen Bahadır, Aspir bitkisinin desteklenen ürünler kapsamında olduğunu aktardı.
24 Eylül 2021 10:46

İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Veysel Kıtay ve Tarım Kredi Kooperatifi Bingöl Müdürü Suphi Çetkin ile beraber Bingöl Merkez’e bağlı Gümüşlü Köyü’nde 100 dekar alanda demonstrasyon çalışması yapılan aspir tarlalarında incelemede bulundu.

Konu hakkında açıklama yapan Bahadır;  “İlimizin tarımsal üretiminin çeşitlendirilmesi, çiftçimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bitkisel üretimde her geçen yeni bitkilerin deneme çalışmaları yürütüyoruz.  Bu yıl ilk defa İlimiz Merkez’e bağlı Gümüşlü Köyü’nde 100 dekar alanda demonstrasyon çalışmasını gerçekleştirdiğimiz aspir bitkisinden dekara 150 kg verim beklemekteyiz.  Aspir bitkisi yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişen,  genellikle 80-100 cm arasında boylanabilen ve kuraklığa dayanıklı, tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir. En önemli avantajlarından bir diğeri ise buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Bu da çiftçilerimize ekstre bir maliyet oluşturmamaktadır. Ayrıca aspir bitkisi İlimizde Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında Desteklenen Ürünler arasında olup, Dekar alanda 25 TL Mazot gübre desteği, 5 TL Sertifikalı Tohum Desteği ve kg. başına 55 krş. Pirim Fark Ödemesi Desteği verilmektedir.” ifadelerini kullandı.

BİNGÖL GÜNDEM

BİNGÖL GÜNDEM SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER